Švédski hokejisti postúpili do semifinále, Kanadu zdolali 2:0

16.02.2022 Celý región

Peking 16. februára (TASR) - Hokejisti Švédska skompletizovali semifinálovú štvoricu olympijského turnaja v Pekingu. Vo štvrťfinálovom zápase zdolali Kanadu 2:0. V súboji o postup do finále sa v piatok 18. februára stretnú s tímom Ruského olympijského výboru, druhú semifinálovú dvojicu tvoria Slovensko a Fínsko.

Na prvý gól sa v zápase čakalo až do 51. minúty, v ktorej najlepší strelec Švédov Lucas Wallmark svojím piatym gólom na turnaji otvoril skóre. Kanaďania napriek veľkej snahe nedokázali vyrovnať, švédsky brankár Lars Johansson im zmaril všetkých 22 streleckých pokusov. Poistku do prázdnej bránky na 2:0 pridal Anton Lander. Kanaďania budú chýbať v semifinále prvýkrát od ZOH 2006.


ZOH 2022 - Hokej

štvrťfinále:

Švédsko - Kanada 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Góly: 51. Wallmark, 59. Lander (Holmberg. Rozhodovali: Bruggeman (USA), Romasko (Rus.) – Lazarev (obaja Rus.), Hancock (USA), vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 950 divákov.

Švédsko: L. Johansson - Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Hultström, Lennström - Klingberg, Lander, Bromé - Olofsson, Wallmark, Holmberg - Johansson, De La Rose, Everberg - Friberg, Krüger, Nordström

Kanada: Tomkins - Robinson, Power, Noreau, Wotherspoon, Demers, Barberio, Ellis - McBain, Staal, McTavish - Knight, Tambellini, Weal - Ferraro, O´Dell, Johnson - Cracknell, Desharnais, Winnik

Úvodná tretina nepriniesla veľa gólových príležitostí. Na hre oboch tímov bola viditeľná snaha vyvarovať sa chýb a tak dominovali pozorné defenzívy. Náznaky gólových príležitostí neviedli do vážnejších situácií a bezgólové skóre nezmenili ani dve vylúčenia.

Diváci videli v druhej tretine odvážnejší hokej, ale naďalej bolo pre oba tímy prvoradé dodržiavanie taktiky. Krátko po prvej prestávke sa Kanaďania dostali k presilovke, v ktorej O´Dell neskóroval v nádejnej situácii po strele Tambelliniho. Onedlho sa k početnej výhode dostali aj Švédi, avšak bez vážnejšej šance. Bezgólové skóre sa nezmenilo ani v 28. minúte, keď Bromé nevyužil odraz puku od brankára Tomkinsa. Prvý gól zápasu nepriniesli ani príležitosti Ferrara či Landera.

Čakanie na gól ukončil najlepší švédsky strelec Wallmark. V 51. minúte sa po chybe Kanaďanov v rozohrávke dostal k puku a keď jeho strelu zo strednej vzdialenosti jemne tečoval obranca Wotherspoon, Tomkins kapituloval - 1:0. Kanaďania postupne zvyšovali tlak, ale veľkou prekážkou bol pre nich brankár Johansson. Kanaďania v závere stiahli brankára Tomkinsa, na ľad vybehol šiesty korčuliar (Eric Staal), ale vyrovnávajúci gól nedosiahli. Naopak, Lander po krátkom úniku uzavrel skóre zápasu.
 

Vyberte región